Toelatingseisen

Wil jij naar de pabo? En heb je geen vwo-diploma of hbo-diploma (een AD diploma geeft geen vrijstelling)? Dan moet je aan extra toelatingseisen voldoen. Je laat hiermee zien genoeg basiskennis te hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek. Dit kan door voor de start van de pabo de toelatingstoetsen voor deze vakken succesvol af te ronden. Mocht dit niet lukken, dan heb je de mogelijkheid om hier alsnog in het eerste jaar van inschrijving op de pabo aan te voldoen. Let op, als dit niet lukt, dan moet je de pabo verlaten.

Wanneer heb je genoeg kennis?
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je:

  • een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in dat vakgebied (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
  • een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
  • een havodiploma niet hebt gehaald, maar wel een voldoende voor dat vak op je cijferlijst hebt;
  • de toelatingstoets voor dat vak hebt gehaald;
  • de toetsing in het eerste jaar van inschrijving op de pabo succesvol hebt afgerond.

Je moet voor alle drie de vakgebieden aantonen dat je voldoet aan de extra toelatingseisen. In de praktijk betekent dit dat havoleerlingen meestal toetsen moeten maken voor één of twee vakken, mbo-studenten meestal voor alle drie de vakken.

Let op: bovenstaande aanpak is nodig om aan de extra toelatingseisen te voldoen. Je hebt hoe dan ook een afgerond havo-diploma, mbo4-diploma, bachelor- of mastergraad of 21+toets nodig om toegelaten te worden tot het hbo.

Buitenlandse diploma’s
Heb je een buitenlands diploma en wil je weten of je de toelatingstoetsen moet maken? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.